Kennis en Innovatie

Kennis en Innovatie2019-11-25T11:45:14+01:00

VLR helpt je graag verder als het gaat om vragen omtrent lift- en roltrapvervoer. VLR kijkt namelijk vooruit en is op de hoogte van de veranderende rol van lift- en roltrapvervoer in gebouwen. Voldoe je bijvoorbeeld nog aan de actuele normen en eisen? Of denk je eraan een personen- of platformlift aan te schaffen maar weet je niet welke het beste past? Op deze pagina informeren we je over het onderhoud van liften, zetten we alle wet- en regelgeving rondom lift- en roltraptechniek op een rij, wijzen we je op het veilig werken met liften- en roltrappen en praten we je bij over de nieuwste innovaties. Vragen? Neem contact met ons op!

Onderhoud

Innovaties op het gebied van onderhoud in de lift- en roltraptechniek bieden nieuwe mogelijkheden! Voorheen stond het aantal onderhoudsbeurten voor het hele jaar vast in een onderhoudscontract. Tegenwoordig kun je heel nauwkeurig het liftgebruik meten, waardoor je op basis van deze gegevens precies weet wanneer er onderhoud nodig is. Dat liften periodiek gekeurd moeten worden, is een vereiste om de lifttechnische veiligheid te kunnen waarborgen. Wij verwijzen je daarom graag door naar mogelijke instanties om je lift(en) te laten keuren.

Liftkeuringen
Keurende instanties

Wet- en regelgeving

Wanneer je als leverancier, onderhoudsbedrijf, architect, adviseur of gebouweigenaar betrokken bent bij de bouw en exploitatie van liften en/of roltrappen, is het zinvol te weten welke normen van toepassing zijn. De Technische Commissie van VLR is betrokken bij de ontwikkeling van veel van deze normen en informeert jou hier graag over. Het toepassen van normen is niet wettelijk verplicht, maar geven je echter wel een nuttige leidraad om te voldoen aan de wettelijke eisen vanuit de Europese Richtlijn Liften dan wel Richtlijn Machines.

Statusoverzicht normen
Personen- of platformlift

Veiligheid

Op elke werkplek kunnen specifieke risico’s aanwezig zijn. In het VLR-handboekje “Veiligheid in de Lifttechniek” zijn aandachtspunten en regels weergegeven om ongelukken te voorkomen en veilig en gezond te werken. Om schade aan mens en middelen te voorkomen, zijn in de Arbeidsomstandighedenwet (Arbowet) een aantal algemene verplichtingen opgenomen. De regels in deze wet worden aangevuld en uiteengezet door het Arbobesluit en de Arboregelingen. Raadpleeg onze Arbo Commissie publicaties voor meer informatie.

Arbo publicaties

Kennis en Innovatie nieuws

Sneller op de hoogte van gebreken in lift door sensoren

Er zijn diverse systemen op de markt die de status van je lift kunnen monitoren. Met een positioneringssysteem kun je de exacte positie van de lift volgen door middel van dubbele sensoren. Deze dubbele sensoren zitten verwerkt over de gehele lengte van de liftschacht. Zo kun je inzicht krijgen in [...]

19 december 2019|

Sla energie op en bespaar op je verbruik

Een lift gebruikt een groot deel van de benodigde energie uit het contragewicht wanneer een gebruiker naar boven of beneden gaat. Dit gewicht is vaak even zwaar als een lege lift en de helft van het laadgewicht. Op het moment dat de lift remt, gaat deze energie alweer verloren. Dit [...]

19 december 2019|

Tijdig onderhoud laten uitvoeren door monitoring systeem

Indien er een defect is aan de lift, roltrap of rolpad of er een situatie voorkomt waar snelle actie vereist is, moet je hier als gebouwbeheerder snel van op de hoogte zijn. Door gebruik te maken van een monitoring systeem kun je altijd de status van je lift, roltrap of [...]

19 december 2019|
Meer Berichten Laden

Lift- en/of roltraponderhoudsbedrijf

Ben jij in het bezit van een of meerdere liften en/of roltrappen en wil je:

  • Een nieuwe aanschaffen en deze laten monteren;
  • Je huidige lift of roltrap moderniseren of vervangen indien deze niet meer aan je wensen voldoet;
  • Onderhoud laten plegen om storingen tijdig te voorkomen;
  • Lift- of roltrapgerelateerde producten aanschaffen;
  • Of een op maat gemaakt advies?

Kies dan voor een lift- of roltraponderhoudsbedrijf. De ervaren (service)monteurs hebben specifieke kennis en ervaring van jouw installatie, zijn snel ter plekke en bieden onderhoudscontracten aan die je kunt afstemmen op jouw behoefte en budget. We verwijzen je graag door naar een van onze lidbedrijven. Klik op het producten en diensten zoekfilter in onze bedrijvengids om met een lidbedrijf in contact te komen die aansluit op jouw wensen.