Zaterdag 5 april was Kees van der Sluijs namens de VLR te gast in het programma Kassa. Aanleiding was het onderzoek van de Stichting VvE Belang, de overkoepelende organisatie van verenigingen van eigenaren, waaruit bleek dat veel verenigingen een te hoog btw-tarief over hun onderhoudscontract betalen. Dit komt doordat verenigingen van eigenaren in aanmerking komen voor de tijdelijke regeling met betrekking tot het verlaagde btw-tarief op arbeidskosten. Om in aanmerking te komen voor de regeling moet een gebouw een woonbestemming hebben en ouder zijn dan twee jaar.

De VLR betreurt het dat betrokken partijen blijkbaar niet in alle gevallen op juiste wijze over de regeling zijn geïnformeerd en aan de regeling uitvoering hebben gegeven. Ook de liftbedrijven zijn gebaat bij het verlaagde btw-tarief en een juiste uitvoering van de regeling. De btw, ongeacht welk tarief wordt gehanteerd, wordt namelijk afgedragen aan de fiscus. Daarnaast heeft de regeling veel extra werk opgeleverd.

Verenigingen van Eigenaren die onterecht voor het hogere btw-tarief zijn aangeslagen, kunnen zich melden bij hun liftonderhoudsbedrijf met een verklaring waarin wordt gesteld dat het complex een woonbestemming heeft en ouder is dan twee jaar. Vervolgens zal het liftonderhoudsbedrijf het teveel betaalde bedrag aan btw terugbetalen.

Binnenkort volgt meer informatie op de website van de VLR ten aanzien van specifieke vragen.

Bekijk de uitzending:

http://www.uitzendinggemist.nl/afleveringen/1409216