Op 16 november hebben Theo Henrar namens FME en Albert Kuiper namens FNV een petitie aan de Tweede Kamer overhandigd, waarin zij de noodkreet luiden over de aanhoudende en oplopende personeelstekorten in de technologische sector. Al jaren is het tekort aan technici een van de grootste belemmeringen in de technologische industrie, maar nog nooit hebben er zo veel vacatures met een technisch beroep open gestaan als in het eerste kwartaal van 2021, namelijk 96.000! Dit is meer dan een verdubbeling ten opzichte van het eerste kwartaal van 2016.

Grote urgentie
FME en FNV werken daarom samen aan het aantrekkelijk maken van de sector via afspraken in een gezamenlijke strategische agenda. Maar dat is niet genoeg. De urgentie is erg groot gezien alle ambities op het gebied van maatschappelijk uitdagingen, zoals de energietransitie. Dit overstijgt de belangen van individuele partijen. FME en vakbond FNV hebben daarom samen een petitie overhandigd aan de Tweede Kamer met concrete voorstellen, hoe de overheid kan helpen de bijna 100.000 vacatures te vervullen. Want er moet nu actie worden ondernomen, ook op het gebied van onderwijs.

FME en FNV zien drie noodzakelijke veranderingen:

1. Versnel de vernieuwing van het curriculum
Het onderwijs moet beter aansluiten op de leefwereld van nu. Elke leerling, van het primair onderwijs tot aan het wetenschappelijk onderwijs, moet in voortdurend contact komen met technologie en vraagstukken uit de praktijk. Geef docententeams veel meer ruimte, mogelijkheden en middelen om samen met de bedrijven en bedrijfs(tak)scholen in de techniek aantrekkelijk onderwijs te maken.

2. Verhoog de bekostiging technisch mbo
Daarnaast moet de overheid de portemonnee trekken om technische opleidingen voor het mbo structureel, dus geen eenmalige bijdrage, te bekostigen. Technische opleidingen zijn duur, zeker de opleidingen voor de maakindustrie. Dat heeft te maken met kleine klassen, dure machines en een tekort aan docenten. Er moet gewoon geld bij!

3. Schaf numerus fixus af op technische studies
We willen dat jongeren en mensen op de arbeidsmarkt worden gestimuleerd om te kiezen voor een opleiding in de techniek. Maar nog altijd is er in het wetenschappelijk onderwijs een numerus fixus op opleidingen waar de arbeidsmarkt om staat te springen. Dat is niet langer uit te leggen.

Beluister het interview met Theo Henrar en download de petitie