De huidige meerjarenstrategie (MJS) van FME loopt eind dit jaar af. FME vindt het van groot belang om continu te verbeteren en te werken aan de toegevoegde waarde voor haar eigen leden én die van de aangesloten branches. Dit is dan ook de reden dat de ondernemersorganisatie daar met een nieuwe strategie weer een sprong voorwaarts in maakt. Er is gekozen voor een langere strategie van zes jaar, tot 2030, voor meer koersvastheid. Dit biedt FME de ruimte om tussentijds bij te kunnen stellen vanwege nieuwe prioriteiten, omdat de context waarin we ons bevinden nu eenmaal veranderlijk is.

Marktsegment Gebouwde Omgeving

Binnen deze nieuwe MJS zal worden ingezet op de samenhang en relatie tussen branches, focusthema’s, marktsegmenten, regio’s en dienstverlening. Krachtenbundeling in samenwerking met branches voltrekt zich via marktsegmenten als afzetmarkten voor technologieën van brancheleden. Voor VLR geldt de Gebouwde Omgeving als marktsegment. Gebouwtechnologie is essentieel in technologische en maatschappelijke transities in energie, verduurzaming, circulariteit en gezondheid. Gebouwtechnologie biedt daarvoor technologische oplossingen in een veilige en duurzame leefomgeving. FME is voornemens om hét aanspreekpunt en dé autoriteit te zijn op dit dossier. Dit met als speerpunt a) het in samenwerking met de branches – als de vertegenwoordigers van technische bouwsystemen – bundelen van de krachten in de belangenbehartiging en b) het aanspreekpunt te zijn voor gebouwtechnologie richting overheid en stakeholders. Die krachtenbundeling en versterking van de positie geldt niet alleen in de Gebouwde Omgeving, maar ook op drie focusthema’s: arbeidsmarkt en onderwijs, verduurzaming en digitalisering.

Dit zijn uitgerekend de thema’s die ook binnen VLR voor de komende periode focus hebben gekregen. Zo wil VLR voorlichtingsplatform zijn ter promotie van het vak van liftmonteur en is zij hierop al enige tijd haar communicatieactiviteiten aan het inrichten om daarmee specifieke doelgroepen aan te spreken. Meeliften op FME-initiatieven of deelnames, zoals het Aanvalsplan Techniek, helpt als op deze wijze geïnvesteerd blijft worden in goed technisch (basis)onderwijs en de instroom van voldoende technische vakmensen met de juiste skills.

Werkgroepen Digitalisering en Verduurzaming

Daarnaast heeft VLR inmiddels twee eigen werkgroepen voor digitalisering en verduurzaming opgestart. Het is in dit geval essentieel als een partij als FME bijvoorbeeld duidelijkheid en vereenvoudiging kan scheppen in het oerwoud aan regelgeving op het gebied van circulariteit – inmiddels een containerbegrip – ten behoeve van de implementatie hiervan. Digitalisering in de volle breedte van de bedrijfsvoering is een randvoorwaarde voor een duurzame industrie en circulaire economie. Zowel FME en haar leden als de VLR-lidbedrijven maken werk van de slimme inzet van ICT en technologie, zodat productiemiddelen met elkaar verbonden worden en intelligent worden aangestuurd. Dit is hard nodig, aangezien we meer werk moeten verzetten met veel minder mensen. Digitale transformatie is geen eenmalige gebeurtenis, maar een doorlopend proces waar in de samenwerking op ingezet moet blijven worden.

Kees van der Sluijs
Directeur