Op 7 april organiseerde de Technische Commissie van VLR een kennissessie rond het thema Smart Cities. We nodigden Aafke Mak, International Business Development Manager Smart City bij FME en Jeroen Pat, Consultant bij TBI SSC-ICT Diensten, uit. Eigenlijk moeten we eerst wat afleren. Als je de term Smart Cities hoort, denk je al snel aan ‘slim’ aan ‘data’. Maar daar gaat het niet om! Data is een middel. En zelfs ‘slim’ is geen doel op zich.

Klassieke ‘Middel en Doel’ vraagstuk
Het doel is te werken aan steden die leefbaar, toegankelijk, sociaal, gezond en inclusief zijn! De burger staat centraal. We willen wonen, werken en leven in steden die passen bij mensen. ‘Tech’ is een middel om de stad van de toekomst te bewerkstelligen. Langer thuis wonen in een gezond klimaat en bruikbaar ook voor mensen met een beperking moet de norm zijn. Dit met als hogere doel de onderlinge verbondenheid. Smart is dus geen doel, maar het middel om het doel te bereiken.

Verbonden om verbonden te zijn
In slimme steden en slimme gebouwen zijn liften een integraal onderdeel van de infrastructuur. Liften staan niet op een eiland, maar zorgen voor de verbondenheid. We kunnen elkaar bereiken en de stad communiceert met ons als mensen en wij met de stad. Dit vraagt ook om verbondenheid met betrekking tot de manier van werken: bedrijven zullen meer dan ooit met elkaar en met publieke partijen moeten gaan samenwerken. Dit betekent ook een nieuwe vorm van openheid en delen die wellicht anders is dan we gewend zijn.

Lift essentieel
Urbanisatie is niet meer te stoppen. De ontwikkeling naar slimme stad is gaande. Als we het groene hart groen willen houden, is sterke verstedelijking een logisch gevolg. Er worden steeds meer hoge gebouwen gemaakt, waar de lift dus een essentiële rol in heeft. Het is wel duidelijk dat de liftbranche moet nadenken over nieuwe samenwerkingsmodellen, met de maatschappelijke uitdaging om te verbinden centraal.

Meer weten?
Wil je meer informatie, neem dan contact op met Aafke Mak van FME. Je kunt haar bereiken op gebouwdeomgeving@fme.nl.