Op 2 oktober 2014 heeft er onder de vlag van de VLR en met medewerking van aantal VLR-lidbedrijven (Hopmann  liftservice, Möhringer liften b.v. en Lödige Benelux) een introductiebijeenkomst lifttechniek plaats gevonden voor een groep van 10 leerlingen van het Koning Willem I College te ‘s-Hertogenbosch, afdeling High Tech Metalectro niveau 4. Dit programma liep vooruit op de in samenwerking met de VLR op te richten BOL-opleiding Lifttechniek, om leerlingen kennis te laten maken met het boeiende liftvak. Het Koning Willem I College is een vooruitstrevend Regionaal Onderwijs Centrum (ROC) voor middelbaar beroepsonderwijs, vervolgonderwijs en educatie, en heeft een leerlingenbereik tot Utrecht.

De introductie bestond uit een presentatie en een praktijkbezoek aan een tweetal liftinstallaties. Middels de presentatie kregen de leerlingen een toelichting op de VLR als brancheorganisatie, de BOL-opleiding en een korte inleiding wat een lift is. Voor de praktijkbezoeken was er gekozen voor twee basistypen liftinstallaties, te weten een tractielift en een hydraulische lift. De tractieliftinstallatie betrof die van het Jeroen Bosch Ziekenhuis, waar in een met een balzaal te vergelijken machinekamer goed uitleg kon worden gegeven hoe een tractielift is opgebouwd en werkt. In de toelichting werd stil gestaan bij de aandrijving, tractie van de draagkabels, het ‘katroleffect’, tegengewicht, de snelheidbegrenzer en de indrukwekkende schakelkast. Bij de bezichtiging van de schacht werd de functie van de diverse componenten, te weten de buffers, het spangewicht van de snelheidsbegrenzer, het tegengewicht en de tacho-kabel verduidelijkt.

Voor de hydraulische lift werd er verplaatst naar de Rabobank Sint-Michielsgestel, waar bij de glazen panoramalift een heldere uitleg werd gegeven over een hydraulische lift. Principewerking van de rugzak-geleiding, de overbreng van de 2:1 cilinder, werking van de kooi- en schachtdeuren met de beveiligingen en diverse veiligheidscontacten op de liftinstallatie (veiligheidlijn) als input voor de besturing, zijn hierbij uitgelegd. De bezichtiging van het hart van de liftinstallatie – de machinekamer met aggregaat en schakelkast – maakten het lifttechnische deel compleet. Ook andere aspecten zoals het veilig werken aan een installatie, werden niet vergeten.

De geïnteresseerde groep leerlingen bleef en toonde zich tot het laatste moment geboeid. Voor de leerlingen is het duidelijk geworden dat achter een liftinstallatie verschillende technische disciplines zitten en welke interessante functies er binnen de liftbranche vervuld kunnen worden. Ook voor de leraren van het Koning Willem I College was het een interessante en geslaagde ervaring, die voor herhaling vatbaar is.