In de anderhalve-meter-economie is het van groot belang om te weten of je wel op anderhalve meter van een ander staat. Begin mei werden daarom maatregelen in onder andere stations en kantoorpanden getroffen om in liften en op roltrappen voldoende afstand te kunnen bewaren. Ook werden ruimtes voorzien van adviezen, goede bewegwijzering en stickers. Het bedrijf VORM stelt echter dat posters en fysieke strepen in de omgeving niet voldoende zijn om de afstand te kunnen waarborgen. Het bedrijf zette het idee van een coronapieper uit onder startups, waarbij het bedrijf Mapiq de beste match in de ontwikkeling van deze technologie bleek te zijn. Zij stelden zichzelf de deadline om binnen een maand de coronapieper te ontwikkelen, en met succes.

Volgens Mapiq is het op veilige afstand houden van mensen op dit moment de grootste uitdaging. Slimme technologie kan daarin uitkomst bieden. Aan de hand van data en technologie koppelt het gelijknamige smart office platform personen aan ruimtes, faciliteiten en collega’s. Mapiq stelt mensen zo in staat om makkelijker flexibel te werken. Om dit doel te bereiken ontwikkelde het bedrijf niet alleen software, maar ook een eigen sensor die de werkplekbezetting zeer accuraat kan meten.

De sensoren zijn niet voorzien van een internetverbinding en niet persoonsgebonden. Dit betekent dat deze volledig AVG-proof zijn. Iedere sensor zendt een generiek bluetooth signaal uit en vangt die van andere piepers op. Bevindt een signaal zich binnen anderhalve meter afstand, dan hoort de gebruiker een pieptoon. Zijn zij anderhalve meter van elkaar verwijderd, dan stopt de pieper en kunnen zij hun reis vervolgen.

Prototype coronapieper. Beeld: VORM