Alderik Bos, CEO van Liftinsight, richtte zijn bedrijf drie jaar geleden met behulp van een investeerder op. Afgelopen zomer besloot Bos om zijn bedrijf te verkopen en benaderde 12 partijen in binnen- en buitenland met de vraag, of zij interesse hadden. De uiteindelijke keuze viel op het Duitse adviesbureau HUNDT CONSULT GmbH, een klant van Liftinsight die het bedrijf in oktober officieel kocht. Vanuit de Nederlandse dochteronderneming HUNDT CONSULT B.V. werd Robert van Westing aangedragen als opvolger van Bos. De afgelopen maanden vond de overdracht plaats, waarbij Bos eind dit jaar afscheid neemt. Wij spraken Bos over de volgende stap voor Liftinsight en zijn beweegredenen om het bedrijf te verkopen aan HUNDT, kijken terug op zijn tijd binnen VLR en de Technische Commissie en blikken vooruit op zijn plannen in het nieuwe jaar.

Een volgende stap

In 2018 besloot Bos zijn adviesbureau Liftintermediair te verkopen en zich samen met een investeerder te richten op Liftinsight. Bos had een afspraak voor drie jaar met deze investeerder gemaakt, die aan het eind van dit jaar zou aflopen. Bos begon daarom afgelopen zomer na te denken over de toekomst van zijn bedrijf: “Ik constateerde samen met de investeerder dat het niet datgene bracht wat we er allebei van hadden verwacht. Ik heb toen de aandelen van de investeerder teruggekocht en besloten het bedrijf te verkopen. De ambities die ik had, waren groter dan we bewerkstelligd hadden. Ik wilde heel veel liften voorzien van sensoren met veel data die goede voorspellingen zouden doen over onderhoud. Met de investeerder had ik een afspraak dat zij ook een deel van de markt beschikbaar zouden maken. Als dat uitblijft om allerlei redenen, raakt je doel steeds verder weg. De beperkte schaal waarin wij liftsensoren maakten, zag ik in de toekomst niet groeien.”

Groei- en ontwikkelpotentieel

Bos besloot meerdere partijen te benaderen en hen een voorstel te doen voor het kopen van Liftinsight. Een van de kanshebbers was het Duitse adviesbureau HUNDT CONSULT GmbH. Volgens Bos borduurt HUNDT voort op de visie die hij nog steeds voor het bedrijf voor ogen heeft, maar wat nu op een veel grotere schaal gerealiseerd kan worden. Zo is HUNDT Europa’s grootste liftadviesbureau en hebben zij een serieuze groeidoelstelling voor Europa. Alderik vertelt waarom hij besloot het bedrijf aan HUNDT CONSULT te verkopen: “Naast het delen van dezelfde visie is de duur van de relaties met klanten binnen HUNDT indrukwekkend, zijn ze zeer innovatief en zijn het fijne mannen om mee samen te werken. Vanaf het eerste contact was er al chemie. Er zit een stuk ondernemerschap en onbevangenheid in, wat mij erg aanspreekt. Ook hadden we samen al ontwikkelingen opgepakt toen zij nog klant waren en dat verliep soepel. Achteraf was dat wel de voedingsbodem van deze samenwerking. Het is al een compleet product, maar ik zie wel dat zij meer ontwikkelpotentieel hebben voor de toekomst.”

Van sensoren naar sabbatical

Bos blikt kort terug op de mooie hoogtepunten die hij bij Liftinsight beleefde. Daarin was het instappen van een investeerder die zag dat in IoT en liften de toekomst ligt, van groot belang. Hij vertelt: “Er komt een grote wereldspeler om de hoek kijken die gewoon mede-eigenaar van je bedrijf wil zijn en er toekomst in ziet. Dat zegt natuurlijk veel. We moeten niet onderschatten wat IoT de komende jaren gaat betekenen voor onze markt. Ik ben trots op de ontwikkeling van het product, de soft- en hardware en dat we iedere dag weer een stap hebben gemaakt.” Nu Bos zijn taken aan zijn opvolger Robert van Westing heeft overgedragen en hij eind dit jaar officieel afscheid neemt, gaat hij in op zijn toekomstige plannen: “Ik neem eerst een half jaar een sabbatical waarin ik een poosje pelgrim wil zijn en hopelijk, als de situatie het toelaat, naar Santiago de Compostella in Spanje ga lopen. Ik heb het gewoon onwijs goed en wil alle luxe die ik heb naast mij neerleggen en met minimale middelen tot de kern komen van het bestaan en uitvogelen waar het voor mij over gaat. Daarnaast wil ik misschien nog wat gaan reizen of vrijwilligerswerk doen om met andere mensen en andere vraagstukken in aanraking te komen.” Op de vraag of hij zin heeft in dit avontuur, zegt hij: “In alle eerlijkheid… ik heb er zin in, maar ik kijk er ook tegenop. Ik denk dat de confrontatie met jezelf best heftig kan zijn, want die ga ik ook echt opzoeken.”

Alderik Bos met zijn opvolger Robert van Westing

Het belang van de branchevereniging

Door het verkopen van zijn bedrijf Liftinsight neemt Alderik ook afscheid van de VLR, waar hij onder andere ruim vier jaar voorzitter van de Technische Commissie (TC) was. Hij vertelt over zijn ervaringen: “Ik vond de TC super leuk om te doen en ben er eigenlijk nog niet klaar mee. Ik ben ervan overtuigd dat er geen orgaan is waar meer kennis van liften is dan binnen de TC. We waren met onze blogs en kennissessies al goed op weg, maar ik denk dat er nog veel meer uit te halen is. Ik heb binnen de TC de ruimte gekregen om er een stuk van mijzelf in te stoppen en heb hier veel positieve reacties op teruggekregen. Het was kort, maar lang genoeg om er een stempel op te drukken.”

Bos gaat niet alleen in op de meerwaarde van de TC, maar ook op die van de vereniging in het algemeen: “Ik denk dat veel mensen geen idee hebben van het belang van de VLR, omdat je bepaalde thema’s niet als individueel bedrijf kunt oppakken, maar wel als collectief. Het is dus erg nuttig om met elkaar samen te werken en ik daag mensen daarom ook uit om hun kennis en capaciteit te delen. Denk daarbij aan onderwerpen als het opleiden van mensen, het aanmerken van de lift- en roltrapbranche als essentieel beroep richting de overheid, liften en brand, digitalisering en smart buildings en cities. Mijn stelling is altijd geweest: als je uit een ruif eet die de liftbranche heet, dan moet je ook daaraan bijdragen. Dat is voor mij een basisprincipe en daarmee hebben we een wereld te winnen!