Strukton Systems bv

Hoe bouwt men een kantoorgebouw voor bijna 1500 medewerkers, in een tijd waarin bouwmaterialen schaars zijn, de Eerste Wereldoorlog een onzekere situatie creeert, en de marges van aannemers zeer hoog zijn om de risico’s te dekken?

Dat was de vraag die in 1918 aan de non-profit organisatie de Nederlandse Spoorwegen gesteld werd. Om aan deze vraag gehoor te geven zijn de twee grootste Nederlandse spoorwegmaatschappijen samen gaan werken en dit bedrijf zou later de NS worden. Maar wie was ertoe in staat om dat enorme pand te bouwen?

De oplossing werd snel gevonden: wij doen het zelf. Zelf zullen wij 22 miljoen bakstenen produceren, door een overname van Molenheide te Schijndel. De benodigde 4000 m³ eiken voor de constructie verkrijgen wij door het openen van onze eigen houthandel. En het transport van de bouwmaterialen zullen wij zelf door de grachten van Utrecht varen, door twee gemotoriseerde schepen aan te schaffen.

Door deze instelling kon de Spoorwegen een bijzonder gebouw in slechts drie jaar realiseren. De Inktpot, zoals het bekend wordt, is nog steeds nabij het Centraal Station van Utrecht te vinden en heeft een officiële status verworven.

 

 

 2018-04-06T10:54:44+00:0028 april 2014|