Bij de stroomstoring die vrijdagochtend 27 maart een groot deel van Noord Holland en Flevoland trof, is het onvermijdelijk dat mensen opgesloten raken in stilstaande liften. Het is dan goed als de lift over een op een noodstroombron werkende alarminrichting beschikt. Veel oudere liften hebben deze voorziening helaas nog niet. De liftgebruikers zijn in een situatie als deze dan ook extra kwetsbaar.

Onfortuinlijk opgesloten passagiers die de buitenwereld en meldkamer wel kunnen bereiken, moeten nog vaak lang wachten op hun bevrijding door brandweer of liftmonteurs. Ondanks dat liftmonteurs in gevallen als deze hun reguliere werkzaamheden opzij zetten om passagiers te bevrijden, kunnen de wachttijden flink oplopen.

Voor de opgesloten liftpassagiers maakt het daarom enorm verschil als bijvoorbeeld BHV’ers, TD-medewerkers of andere personen ter plaatse weten hoe veilig kan worden ingegrepen. Onnodig lang wachten op hulp in een stilstaande lift wordt hiermee voorkomen. Na een training ‘Veilig bevrijden liftpassagiers’ weten de deelnemers hoe opgesloten liftpassagiers veilig en snel kunnen worden bevrijd. Passagiers of ondeskundige personen van buiten wordt zeer ontraden om zelf actie te ondernemen. De veiligheidsrisico’s bij bevrijdingspogingen van leken zijn zeer hoog en er zijn voorbeelden met fatale afloop. Het veilig bevrijden van liftpassagiers is dan ook voorbehouden aan experts.

Eigenaren van oudere liften wordt geadviseerd hun liften van een spreek-luisterverbinding met noodstroomvoorziening te laten voorzien. Sinds een aantal jaren beschikken de meest moderne liften zelfs over automatische evacuatie, die liften middels een noodstroomvoorziening op accu’s bij een storing automatisch naar een verdieping geleiden, waarna de kooideuren zich openen.